Ροχαλητό – υπνική άπνοια: Λύσεις για ήσυχα βράδια

Το ροχαλητό, ο ήχος που συνοδεύει τις νύχτες περίπου του 40% του συνολικού πληθυσμού σχεδόν καθημερινά, ενώ περιστασιακά σε πάνω από το 80% μπορεί, επιτέλους, να θεραπευτεί αποτελεσματικά.

 

Το ροχαλητό οφείλεται στη μερική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού πίσω από τη γλώσσα. Η δυσκολία στη διέλευση του αέρα προκαλεί δόνηση των μαλακών μορίων του φάρυγγα με αποτέλεσμα το θορυβώδη ήχο. Είναι συχνά συνοδευόμενο με σύνδρομο αντίστασης αεροφόρων οδών και ως αποτέλεσμα σύνδρομο υπνικής άπνοιας – υπόπνοιας στον ύπνο. Ως άμεσες επιπτώσεις κυρίως των δύο τελευταίων αλλά και του ροχαλητού είναι η πρωινή κόπωση, η υπνηλία, ο πονοκέφαλος, η καρηβαρία («βαρύ» κεφάλι), η δυσκολία συγκέντρωσης, η μείωση διανοητικής και σωματικής απόδοσης, η ευερεθιστότητα, η μείωση της λίμπιντο κ.ά. Κλινικές συνέπειές τους είναι η υπέρταση, τα εμφράγματα, οι αρρυθμίες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης κ.ά.

 

Πού oφείλεται

Στο σκολιωτικό (στραβό) διάφραγμα της μύτης, στις υπερτροφικές ρινικές κόγχες, τη μακρά σταφυλή, τη μακρά μαλθακή υπερώα, τις υπερτροφικές αμυγδαλές, τις ιδιομορφίες κρανίου, στόματος, σε τοιχώματα φάρυγγα-υποφάρυγγα και επιγλωττίδας. Στα παιδιά κυρίως στα κρεατάκια ή στις υπερτροφικές αμυγδαλές.

Δουλειές μας από νάρθηκες υπνικής άπνοιας...

Νάρθηκας υπνικής άπνοιας

Νάρθηκας στο καλούπη

Νάρθηκας σε εφαρμογή


Πώς αντιμετωπίζεται

Οι ηπιότερες μορφές άπνοιας ύπνου μπορούν να θεραπευτούν με τη χρήση ενός προστατευτικού στοματικού νάρθηκα, ο οποίος ονομάζεται νάρθηκας επανατοποθέτησης της κάτω γνάθου και κατασκευάζεται από έναν προσθετολόγο, ορθοδοντικό ή οδοντίατρο. Η συσκευή αυτή πιέζει προς τα εμπρός την κάτω γνάθο κι ανοίγει τον αεραγωγό στο πίσω μέρος του λαιμού.

 

Descargar musica