Έμφραξη (σφράγισμα) είναι η αποκατάσταση της μορφολογίας του δοντιού, που έχει. καταστραφεί εξαιτίας τερηδόνας, κατάγματος , αποτριβής κ.λ.π. Το πιο σύγχρονο υλικό που χρησιμοποιείται πια στην οδοντιατρική στα πρόσθια και στα οπίσθια δόντια είναι ένα υλικό , που ονομάζεται σύνθετη ρητίνη. Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα της σίγουρα είναι η υψηλή αισθητική της απόδοσης, όπως το φυσικό δόντι, η υψηλή αντοχή στις δυνάμεις μάσησης, η απευθείας συγκόλλησή της με το δόντι.

Άσπρο σφράγισμα

Μαύρο σφράγισμα


Τα τελευταία χρόνια μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών είναι: ποιο είναι το πιο κατάλληλο υλικό και τι κινδύνους κρύβουν τα σφραγίσματα από αμάλγαμα (κοινώς μαύρα σφραγίσματα).

Το αμάλγαμα, υλικό που χρησιμοποιείται πάνω από 100 χρόνια περιέχει υδράργυρο. Θεωρούνται ασφαλή και ακίνδυνα από τους γιατρούς, σύμφωνα, όμως, με τις τελευταίες έρευνες η σιγουριά αυτή καταρρέει. Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ τοξικό μέταλλο. Το οδοντικό αμάλγαμα είναι ένα κράμα, που περιέχει άργυρο σε ποσοστό περίπου 35%, κασσίτερο (περ. 10%), μικρές ποσότητες χαλκού (1-6%), ψευδάργυρο (2%) και το υπόλοιπο 50% αποτελείται από υδράργυρο. Ο υδράργυρος από τα σφραγίσματα διασπείρεται στους ιστούς. Αυξημένη ποσότητα βρέθηκε στον εγκέφαλο (ιδιαίτερα σε ασθενής με τη νόσο Alzheimer). Επίσης, πιθανολογούνται και άλλες παθήσεις, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλιτιδική μυαλγίτιδα, αλλεργίες, μυκητιάσεις. Σε μελέτες φάνηκε πως οι πάσχοντες καλυτερεύουν με την αφαίρεση των σφραγισμάτων τους. Ειδική προσοχή, επίσης, χρειάζεται σε ασθενής με ομοιοπαθητική θεραπεία. Συμπερασματικά, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει με σιγουριά ότι όλες αυτές οι ασθένειες προκαλούνται από τον υδράργυρο του αμαλγάματος. Οι μελέτες, όμως, επιβεβαιώνουν το συσχετισμό τους. Καλό είναι, λοιπόν, σφραγίσματα αμαλγάματος , τουλάχιστον σε παιδιά και νέους να αποφεύγονται τελείως και όσα κρίνεται ανάγκη σε μεγαλύτερους να αντικαθίστανται από σύνθετη ρητίνη.

Descargar musica